چگونگی شکل گیری طبقه برژوازی و دلایل رشد آن
چکیده: شکلگیری طبقه بورژوازی و پیدایش مفاهیمی از قبیل حقوق فطری و طبیعی، با رشد اقتصاد بورژوازی مرتبط است.شکلگیری لیبرالیسم اقتصادی یکی از تحولات مهم اروپا در قرون جدید به شماره میرود. این نظریه تحت تاثیر مالکیت بورژوازی در جوامع کشورهای اروپایی بوجود آمد در حقیقت تنها بورژوازی، در رسیدن به لیبرالیسم واقعی موفق بود.بورژواها
با بوجود آوردن نظام سرمایه داری زمینه رشد جوامع اروپایی را ممکن ساختند. پیشرفت و توسعه نظام سرمایهداری بعد از سدهی شانزدهم میلادی، موجب شد، تفکر و نظریه مالکیت جمعی قرون وسطی، جای خود را به مالکیت فردی قرون جدید اروپا بدهد. تنها چیزی که برای بورژوازی اهمیت داشت، گسترش اقتصاد تجاری و صنعت بود، همچنین درصدد بود تا با محو نقش دین و مذهب در عرصه اقتصاد، نیروهای تولید کننده جدیدی بوجود آورد و بتدریج آنها را در تجارت و صنعت بکار گیرد. در قرن شانزدهم در بخشهای تجارت و بازرگانی، تحولات اساسی انجام گرفت و این تغییرات و تحولات همان وارد کردن تجارت و بازرگانی به بخش صنعت بود و صنعت در این دوره هنوز مراحل اولیه رشد خود را سپری میکرد. در این دوره بورژوازی با سرمایهگذاری خود در صنعت تحول بزرگ و مهم در نظام سرمایهداری بوجود آورد. بطور کلی نظام بورژوازی وارد عرصه صنعت گردید. بدین ترتیب با این تحولات نوین که در اقتصاد بورژوازی بوجود آمد، در پیامد آن در ساختار اجتماعی اروپا نیز دگرگونیهایی ایجاد شد، جامعه اروپا بتدریج به دو طبقه بورژوازی صاحب کارخانه و کارگر کارخانه تبدیل شد، که ظهور واقعی آن را در قرون هجدهم مشاهده میکنیم، البته از همان قرون شانزدهم و هفدهم میلادی معلوم بود که ساختار زندگی اجتماعی این طبقه با یکدیگر متمایز است.زیرا طبقه کارگر از لحاظ اقتصادی و اجتماعی در بدترین شکل زندگی بسر میبرد، در حالیکه طبقه بورژوازی در راحتی و تجملات زندگی مرفهای داشت. در این مقاله برآنیم، ضمن بیان چیستی طبقه بورژوا به این سوال اساسی بپردازیم که چگونگه طبقه بورژوازی شکل گرفت و دلایل رشد آن چه بوده است؟ شاید بتوان گفت از دلایل اصلی بوجود آمدن طبقه بورژوازی جنگ های صلیبی و از بین رفتن نظام فئودالیسم در غرب و بسته شدن راه قسطنطنیه که زمینه کشفیات جدید اروپاییان را فراهم نمود باشد در ادامه اروپاییان با تغییر در شئون فکری, نظامی, اقتصادی, و بخصوص صنعتی زمینه های بالندگی و رشد طبقه بورژوازی و به سبب آن نظام سرمایه داری را فراهم نمودند. کلید واژه ها:
نتیجه گیری:
جنگهای صلیبی مفری برای آشنایی غرب با تمدن اسلامی و جدا شدن مسیحیان از جامعه بسته اروپایی بود که اثر این آشنایی نتایج بزرگی در جایگاه تمدن کنونی غرب بر دیگر ملل گذاشت شاید بزرگترین دستاورد جنگهای صلیبی بوجود آمدن طبقه بورژوازی به سبب آشنایی با ملل شرق بود که به تبع خود اثرات دیگری چون اقتصادی، نظامی و سیاسی بر جامعه بسته اروپای قرون وسطی گذاشت.
اروپاییان با تغییر در افکار، شئون زندگی سیاسی، اقتصادی، نظامی ، جامعه شناختی و... خود که محصول شکل گیری طبقه بورژوازی بود سبب رشد هرچه بیشتر این طبقه اثر گذار را بوجود آوردند طبقه ای که به واسطه آن جامعه بشری به رشدی بی سابقه در تمام زمینه های مادی دست یافت. این رشد بیشتر به واسطه استعمار ملل دیگر بوجود آمد که به علت عقب نگه داشتن ملل شرق زمینه رشد هرچه بیشتر خود را فراهم نمودند. آنان با اصل قرار دادن انسان و بهشت زمینی به سمت تجارت و بازرگانی سیر کردند که در کوتاه مدت سبب انباشت سرمایه فراوان در کشورهای اروپایی شد و به سبب آن رشد علوم مادی مختلف جهت رشد این طبقه ممکن گردید.اما همان قدر که رشد طبقه بورژوازی بر غرب اثر مثبت گذاشت بر شرق اثرات منفی جبران ناپذیری را بوجد آورد. اروپاییان با حربه استعمار به استعمار ملل شرق با این طبقه خود خواه که جز سود خود چیزی دیگر را نمی دید روی آوردند و در اندک مدتی فاصله خود را با شرق از لحاظ مادیات دور کردند.اما از طرف دیگر ملل مشرق زمین نیز با شکل دادن به طبقه بورژوا موجبات انحطاط خود را برای سرسپردگی بخصوص ساخت بورژوازی کمپرادور بوجود آوردند.این نکته نیز قابل تامل است که در عصر کنونی بورژوازی به عنوان یک طبقه اجتماعی بیش و کم دچار سقوط گردیده، ولی انسان بورژوا و شیوه اندیشه ویژه برخیزنده از آن پا برجا مانده و سرتاسر جامعه را فراگیر نموده است که مهم ترین نمود آن تفکر اصالت سود می باشد.
[ جمعه 92/4/7 ] [ 1:52 عصر ] [ جلال ]